Vitajte, Prihláste sa

 

Výrobcovia / značky

Sociálne siete

O Káve

 

Káva je nápoj, ktorý sa pije takmer po celom svete. Dá sa smelo povedať, že si získal značnú obľubu a má svojich priaznivcov na celom svete. Dôvodom jej obľúbenosti sú nielen preukázateľne povzbudzujúce účinky, vďaka ktorým človek prekonáva lepšie únavu, zaháňa pocity spánku a dodáva telu energiu. Dôležitá je jej lahodná a veľmi rozmanitá chuť, vďaka ktorej si každý človek môže nájsť a vybrať presne taký druh kávy, ktorý mu chuťovo najlepšie vyhovuje. Káva je exotickým nápoj, pochádzajúci z tropických oblastí a napriek tomu je všade považovaná za nápoj úplne bežný a človeku blízky.

 

Cesta kávy z ďalekých kávových plantáží až do našej dôverne známej šálky je nielen dlhá, ale aj strastiplná. Pestovanie kávovníkov, zber plodov a následné spracovanie kávových zŕn je veľmi náročnou záležitosťou.

 

Káva je plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník ( Coffea ). Pestuje sa po celom svete, najviac však v oblastiach okolo rovníka, kde sú ideálne podmienky pre jej rast. Existuje až niekoľko stoviek druhov kávovníkov, ale najznámejšie sú tri druhy Coffea Arabica ( Arabika ), Canephora ( Robusta ) a Liberica ( Liberika ). Hospodársky významné sú druhy Coffea Arabika a Coffea Canephora. Tretím, nie príliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky a na kávovom trhu zaujíma len doplnkové miesto. Káva tohto druhu má veľmi horkú chuť a z tohto dôvodu nie je medzi milovníkmi kávy toľko vyhľadávaná.

 

Kríky alebo stromy kávovníkov kvitnú len krátky čas, zato však niekoľkokrát do roka, čo umožňuje ich viacnásobnú úrodu. Drobné biele kvietky majú výraznú vôňu a zrelé bobule kávovníka sú zafarbené do tmavo červenej až fialovej farby. Svojim tvarom pripomínajú naše čerešne. Plody kávovníka majú vajcovitý tvar a pod tuhou šupkou ukrývajú sladkastú dužinu, v ktorej sú uložené v šupke dve zelené tvrdé semienka, čo sú kávové zrná. Môže sa stať, že plod obsahuje iba jedno zrnko a to sa nazýva "perlové", je viac cenené, ale chuťou sa nijako neodlišuje od normálnych zrniek.

 

Nezrelé plody kávovníka sú zelené, počas dozrievania postupne menia svoju farbu cez žltú, červenú až do uvedenej fialovej, vtedy sú vhodné na zber. Farba a správna zrelosť zbieraných plodov je veľmi dôležitá pre konečnú kvalitu kávy, najchutnejšie káva je z tmavočervene sfarbených plodov. Medzi zbierané plody sa nesmú dostať zhnité, plesnivé alebo inak nekvalitné bobule. Mohli by znehodnotiť celú úrodu. Rovnako nedozreté alebo naopak prezreté plody kávovníka môžu poškodiť kvalitu ostatnej úrody.

 

Avšak aj pri ďalšom spracovaní kávových zŕn je rad faktorov, ktoré tiež ovplyvňujú výslednú chuť kávy. Maličké kávové zrnká skrývajú mnohé tajomstvá vône a chuti. Záleží nielen na oblasti, kde sa káva pestuje, ale aj na druhu kávovníka.

 

Druh kávy Arabika je považovaný za najkvalitnejší druh, chuť tejto kávy je jemná a má podstatne nižší obsah kofeínu. Pri spracovaní plodov Arabiky sa uplatňujú finančne aj časovo náročnejšie metódy, čo spôsobuje, že je drahšia ako Robusta. Zrnká tohto kávovníka sú považované za menej kvalitné, obsahujú viac kofeínu a kávovník má aj menšie nároky na pestovanie, pretože je viac odolný.

 

Oba tieto typy majú však svoje nezastupiteľné miesto na trhu s kávou a každý je vyhľadávaný pre svoje chuťové vlastnosti. Plody Arabiky poskytujú najkvalitnejšie kávové zrnká a káva z nich vyniká veľmi jemnou chuťou a jedinečným arómou. Káva druhu Robusta je tmavšia, má výraznejšiu chuť a je používaná predovšetkým do zmesí s inými druhmi.

 

 

DRUHY KÁVY


Oba druhy kávovníkov ( Arabika a Robusta ) sú pestované na plantážach po celom svete, väčšie zastúpenie má druh Arabika, ktorý zaujíma asi 70 percent z celkovej produkcie kávy. Najvhodnejšia klíma na rast kávovníkov je v oblastiach okolo rovníkového pásma, ale každý druh potrebuje trochu iné podmienky. Kávovník Coffea Arabica sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške, optimálne podmienky má vo výškach 1000 až 1800 metrov. Ku svojmu rastu potrebuje aj stálejšie a vyrovnanejšie počasie. Tento druh dorastá do trojmetrovej výšky, jeho kríky poskytujú úrodu kávovníkových bobúľ po štyroch rokoch od vysadenia a plodia zhruba 25 rokov. Plody sa môžu zberať niekoľkokrát do roka, u niektorých špičkových druhoch, napríklad pri vysoko cenenej kenskej káve sa úroda zberá iba raz do roka.

 

Kávovníky druhu Arabika sú náročné na pestovanie i na zber a spracovanie. Sú citlivé na pokles teplôt a sú tiež veľmi málo odolné proti chorobám a škodcom. Vyžadujú si náročný terén a pri spracovaní kávových bobúľ sa používajú finančne i časovo nákladnejšie metódy, čo v konečnom dôsledku zvyšuje cenu tejto kávy na trhu. Napriek tomu je káva arabika najžiadanejšou, je považovaná za gurmánsku kávu a odborníkmi je veľmi cenená pre svoju lahodnú chuť a jemnosť. Všeobecne sú kávy s nízkym obsahom kofeínu považované za zdravšie a menej zaťažujúce pre ľudský organizmus. Zrejme aj toto je dôvod vysokého dopytu po káve Arabika, ktorá má výrazne jemnú, ale zároveň variabilnú chuť.

 

Druhým významným kávovníkom je druh Robusta. Na kávovom trhu je zastúpený zostávajúcimi necelými 30 percentami. Tento kávovník dorastá do výšky až 15 metrov, na plantážach je zarezávaný do výšky prispôsobenej zberačom, čo je maximálne dva metre. Tento druh vznikol krížením Arabiky a druhu Mauritian. Pestuje sa v nadmorskej výške do 800 metrov, jeho kríky plodia už po dvoch rokoch. Kávovník Robusta nie je tak náročný na pestovanie, znesie i horší terén, ale rovnako ako Arabica, je citlivý na prudký pokles teplôt. Ani jeden druh neznesie teploty pod bodom mrazu. Kávovníky druhu Robusta poskytujú vyššiu úrodu a kávové zrnká sa spracovávajú väčšinou iba suchou metódou, to znamená, že u nich neprebieha zložitý proces fermentácie. Pri zbere sa používajú tiež zberacie stroje namiesto náročného ručného zberu. Celkovo je tento druh kávovníka oveľa odolnejší proti rôznym škodcom a chorobám.

 

Zrnká Robusty sú menšie než zrná Arabiky a sú považované za menej kvalitné. Majú niekoľkonásobne vyšší obsah kofeínu, čo má vplyv na odlišnú chuť i účinky tejto kávy. Nie je tak jemná, má drsnejšiu a výraznejšiu chuť a tiež tmavšiu farbu. I táto káva má ale medzi konzumentmi svojich priaznivcov. Aj káva Robusta môže predstavovať skvelý chuťový zážitok. Väčšinou je však pridávaná do zmesí s kávou Arabica, čím zvýrazňuje celkove jej chuť a tiež významne znižuje jej cenu.

 

Kávové zrná sa líšia podľa oblasti, kde sa káva pestuje. Odlišná je nielen ich chuť, ale aj veľkosť a farba kávových zrniek.

 

VÝROBA KÁVY


Každé kávové zrno je obalené šťavnatou, sladkastou dužinou a tromi vrstvami obalu. Použitím mokrej alebo suchej metódy sa zrná zbavujú svojho tvrdého obalu. Oba spôsoby majú vplyv na kvalitu a na konečnú cenu kávy.

 

Pri suchej metóde neprebieha proces kvasenia, preto je menej náročná a používa sa len pri menej kvalitných kávach. Nazbierané plody sa musia zbaviť vlhkosti a tak sa po niekoľko týždňov nechávajú sušiť na vzduchu. Musia sa pravidelne prehrabovať, aby sa zabránilo fermentácii a zároveň pôsobením vzduchu ich šupka zhnedne a je krehká. Tento spôsob nie je finančne náročný, ale musí sa dávať pozor, aby zrnká nezostali príliš vysušené. Suché spracovanie sa využíva predovšetkým v Arábii, Strednej Amerike a Brazílii.

 

Pri takzvanej mokrej metóde prebieha proces fermentácie. Preto je tento spôsob nákladný a používa sa iba pri kvalitných kávach druhu Arabika. O tejto káve sa tiež niekedy hovorí ako o "vypranej". Pri mokrom spracovaní sa zachováva kvalita zŕn, pretože sú omnoho menej poškodzované. Čo najrýchlejšie po zbere sa odstraňuje zo zrna za pomoci lúpacieho stroja oplodie. Neskôr už by bolo jeho odstránenie problematické a zrnká by sa pri tom mohli poškodiť.

Vodou sa odstránia nežiaduce semená (zrelé a zoschnuté) a u zrelých semien následne prebieha proces kvasenia, alebo fermentácie. Môže trvať niekoľko desiatok hodín a uvoľňuje sa pri ňom lepkavá vrstva, ktorá pokrýva pergamenovú šupku semien. Po fermentácii majú zrnká drsnejší povrch a ich šupka sa nelepí. Aby sa mohli zrná uskladniť, musí sa znížiť ich vlhkosť, ktorá je po tomto spracovaní stále asi 50 percentná. Musia sa nechať sušiť ešte asi dva týždne. Niekedy sa využívajú sušiace stroje, väčšinou sa ale zrnká sušia na slnku. Rozložené zrnká sa musia pravidelne obracať, aby sa sušili rovnomerne a aby nepopraskala ich pergamenová šupka. Usušené zrná sa označujú ako pergamenová káva a v tomto stave už môžu byť pred expedíciou uskladnené, avšak nie na dobu dlhšiu, ako jeden rok. Najväčším nebezpečenstvom je pre kávu vlhkosť, ktorá jej kvalitu znehodnocuje a tak musí byť uskladnená v suchom a stálom ovzduší.

Pred expedíciou sa z povrchu kávových zŕn odstráni lúpacími strojmi pergamenová šupku spôsobom, ktorý sa nazýva lúpanie. 

 

Úplne na koniec sa ešte zrná triedia a preberajú podľa veľkosti a hrúbky, čo je určujúce pre kvalitu kávy. Ďalším kritériom je vzhľad a pôvod zŕn. Hodnotí sa stupňami od 10 do 20 alebo písmenami. Niektoré krajiny používajú kvalitatívne stupnicu napr. označením AA. Jednou z najdôležitejších fáz pri spracovaní a úprave kávových zŕn je praženie kávy, na ktoré dohliadajú skúsení pražiči. Ide o zložitý proces, pri ktorom vzniká veľké množstvo prchavých látok, ktoré sú nosičmi vôní a chutí kávy. Tie sú rozpustné vo vode a preto káva zaliata vriacou vodou je voňavejšia a poskytuje charakteristickú vôňu, ktorá znásobuje pôžitok z jej konzumácie. Praženie kávy je záležitosťou, ktorá sa nesmie podceňovať a musí sa vedieť. Ako náhle pražené zrná stmavnú, uberie sa para a začne vystupovať vôňa kávy. Nesprávne praženie kávy môže chuťovo znehodnotiť aj tie najkvalitnejšie zrná. Dôležitá je doba praženia aj použitá teplota, ak sa praží nedostatočne dlho alebo pri nízkej teplote, potom na povrch kávových zŕn nevystúpia tie správne aromatické oleje a káva má v dôsledku toho mdlú a nevýraznú chuť. A naopak, ak sú kávové zrnká pražená dlho alebo pri príliš vysokej teplote, aj potom je káva nedobrá a slabá. Niekedy má dokonca spálenú "príchuť".

 

Podstatná je veľkosť a tvar kávových zŕn, pretože každé zrno vyžaduje trochu odlišný spôsob praženia. Celý proces praženia je veľmi rýchly, väčšie zrná vyžadujú zvýšenú opatrnosť, najlepšie sa pražia malé a tvrdé zrnká. Praženie kávy prebieha v rotujúcich bubnoch pri vysokých teplotách od 160 do 200 stupňov Celzia a mení sa pri ňom, okrem chemických procesov kedy sa pretvárajú škroby na cukry, bielkoviny na peptidy a odbúravajú sa niektoré kyseliny, tiež farba kávových zŕn. Zrná musia byť v neustálom pohybe, aby sa upražili rovnomerne a nedošlo k ich prepáleniu. Usušené zrnká pred pražením majú šedo-zelenú alebo žltú farbu a ich chuť aj vôňa je rovnako nevýrazná ako ich farba. Až po upražení dostávajú zrnká typickú hnedú farbu a ich chuť a vôňa sa vďaka aromatickým olejom, ktoré vystúpia na povrch, zvýraznia. Pri pražení zrná naberajú na objeme a strácajú asi štvrtinu zo svojej pôvodnej váhy.

 

Pri pražené kávy sa berie do úvahy, že najkvalitnejšie kávy typu Arabika sú pražené len do svetlého odtieňa, aby sa zachovala ich jemná chuť a vôňa. Káva Arabika má jemnú kyslosť a tá sa zvyšuje práve svetlým pražením. Dlhšie praženie tejto kávy znižuje jej kyslosť a aj vôňu. Stmavnuté zrná sa musia čo najrýchlejšie ochladiť, aby sa zabránilo strate éterických olejov a aby sa zachovala kvalita a vôňa kávy. V niektorých oblastiach je zvykom v konečnej fáze praženia pridávať ku káve určité druhy korenia, ktoré ovplyvňujú chuť i vôňu kávy. Najviac sa na tento účel používa klinček, zázvor alebo škorica.

 

Zrná sa pražia na štyri stupne, buď sú svetlo spražené alebo stredne či tmavo spražené alebo konečne úplne upražené. Každý stupeň praženia sa hodí pre iný druh a tiež pre inú úpravu kávy. Svetlé zrná sa najlepšie hodia na kávu s mliekom, tmavšie zrná sú vhodné pre čiernu kávu a tie najtmavšie zrná sa používajú pre silné horké espresso.

 

Káva sa k spotrebiteľovi dostáva buď ako zrnková alebo mletá. Vhodné je kupovať kávu nemletú a tento úkon urobiť až tesne pred varením kávy, aby sa zachovala jej aróma, ktorá z mletej kávy rýchlo vyprcháva. Dôležité je zomlieť kávu na správny stupeň jemnosti, pretože rôzna príprava kávy vyžaduje i rozdielne zomletú kávu.

 


Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

Odber noviniek